För att skapa digital jämlikhet och ett inkluderande samhälle, är det nödvändigt att det ställs krav på digital tillgänglighet.
Därför håller regeringen på att ta fram ett lagförslag, enligt EUs tillgänglighetsdirektiv, om tillgänglighet avseende produkter och tjänster.
Direktivet innebär att produkter och tjänster som släpps på marknaden, ska uppfylla direktivets krav senast den 28 juni 2025. Sverige och andra medlemsländer, ska ha infört nödvändiga bestämmelser i lagar och författningar, senast 28 juni 2022.
- Ökade krav på digital tillgänglighet kommer att påverka många branscher och organisationer. Redan nu behöver aktörer se över och anpassa tjänster, produkter och arbetssätt, säger Malin Ekman Aldén, generaldirektör för Myndigheten för delaktighet.
Fyra myndigheter – Post- och telestyrelsen (PTS), Myndigheten för digital förvaltning (DIGG), Myndigheten för delaktighet (MFD) och Myndigheten för tillgängliga medier (MTM), har nu gått ihop och tagit fram en gemensam webbplats för digital tillgänglighet.
Webbplatsen Digin.nu innehåller kunskap och vägledning, för att stötta alla som ska utveckla arbetet med digital inkludering. Hemsidan innehåller exempelvis information om vilka lagar och regler som gäller, samt konkreta tips och checklistor.
Digin.nu riktar sig till personer som arbetar med verksamhetsutveckling och förvaltning eller är beställare, upphandlare, IT-ansvarig, systemförvaltare, utvecklare, webbredaktör, kommunikatör, UX-designer, med fler.
- Vi behöva lära av varandra och hjälpas åt, för att hitta bra lösningar på hur vi anpassar verksamheter efter krav och riktlinjer på ett effektivt och hållbart sätt.
- Många organisationer har efterfrågat ett samordnat stöd. Därför har vi samarbetat, för att samla kunskap och verktyg på ett och samma ställe, säger Dan Sjöblom, generaldirektör på Post- och telestyrelsen.