Den 1 juli innebär inte bara sommar och semester – en rad nya lagar och regler träder även i kraft. Vi listar några av de viktigaste förändringarna som påverkar både privatpersoner och företag i Sverige.
Höjt tak för ROT-avdrag
Taket för ROT-avdraget höjs till 75 000 kronor och gäller temporärt under hela 2024. Det innebär samtidigt att det gemensamma maxtaket för ROT- och RUT-avdrag på 75 000 kronor tas bort. Istället får varje avdrag sitt eget tak, vilket innebär att privatpersoner kan göra avdrag på totalt 150 000 kronor. För den som planerar att köpa eller fakturera för ROT-tjänster är det viktigt att notera att fram till 30 juni 2024 gäller det gamla maxtaket på 50 000 kronor för ROT-avdrag och 75 000 kronor sammanlagt för ROT- och RUT-avdrag.
Modernisering av bokföringslagen
En efterlängtad förenkling för företagare träder också i kraft den 1 juli. Kravet på att spara papperskvitton slopas, förutsatt att dessa digitaliserats. Justitieminister Gunnar Strömmer beskriver den nya lagen som en avsevärd förenkling och en konkurrensfördel för svenska företag.
Nya EU-krav på hållbarhetsrapportering
Företag ställs inför nya och mer omfattande krav på hållbarhetsrapportering från den 1 juli 2024. Detta inkluderar bland annat redovisning av könsfördelning bland styrelseledamöter i börsnoterade företag. Syftet är att styra kapital mot hållbara investeringar och säkerställa att svenska företag kan konkurrera på lika villkor inom EU.
Avgift för att få tvister prövade hos ARN
Från och med 1 juli införs en avgift på 150 kronor för att få en tvist prövad hos Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Syftet med avgiften är att säkerställa att de som anmäler en tvist är mer benägna att följa nämndens eventuella begäran om kompletteringar. ARN kommer dock att börja ta ut avgiften först från 1 augusti.
Förintelseförnekelse kriminaliseras
Lagstiftningen mot hets mot folkgrupp i brottsbalken utvidgas för att uttryckligen kriminalisera förnekelse av Förintelsen och vissa andra internationella brott.
Förändringar i föräldraförsäkringen
Föräldrar får möjlighet att ta ut 60 ”dubbeldagar” under barnets första 15 månader. Dessutom införs en möjlighet att överlåta föräldrapenning till någon annan, vilket ger större flexibilitet för föräldrarna.
Dessa nya lagar och regler visar på en strävan mot att förenkla administrationen för företag, öka hållbarhetskraven och förbättra föräldrars möjligheter att kombinera arbete och familjeliv. Det blir spännande att följa hur dessa förändringar kommer att påverka samhället. För att läsa om fler lagar och regler som träder i kraft den 1 juli, besök Regeringens hemsida: www.regeringen.se/informationsmaterial/2024/07/viktigare-lagar-och-forordningar-infor-halvarsskiftet-2024/