Har du tjänstebil i arbetet? Det är nämligen inte ovanligt att såväl företagare som anställda har det. Ibland händer det även, att tjänstebilen används för privat bruk och då heter det istället förmånsbil – vilket är en skattepliktig förmån. Genom att använda en körjournal, kan du som förare visa om och när bilen används för tjänsteresor och när den används för privata resor.
Vad ska en körjournal innehålla?
En körjournal måste innehålla mätarställningen bilen har vid årets början samt;
- Datum, adress och mätarställning vid resans start.
- Vilket ärende, platser/företag/personer man har besökt.
- Antalet körda kilometer.
- Datum, adress och mätarställning vid resans slut.
Dessutom ska mätarställningen vid årets slut anges. Det är även bra att notera antalet liter bränsle och priset vid tankning – vilket gör det lättare att beräkna värdet av den privata körningen.
När är det bra att ha körjournal?
Den som har tjänstebil har exempelvis något som kallas dispositionsrätt och för att undvika bilförmån måste man kunna bevisa, att bilen endast har använts för privat körning i ringa omfattning. Det innebär högst 10 privata resor per år, till en sträcka om högst 100 mil.
Vissa har samtidigt fritt drivmedel i samband med bilförmånen och blir då endast beskattade vid privata resor. Om du inte kan bevisa hur mycket du har kört i tjänsten, blir du förmånsbeskattad för allt drivmedel.
Självklart kan du använda en analog körjournal, för att logga alla uppgifter ovan. Fast det kan vara smart att använda en elektronisk körjournal istället. TimeApp innehåller en elektronisk och enkel körjournal, där du kan registrera samtliga uppgifter. Allting sparas i molnet och du har alla uppgifter som är nödvändiga, vilket sparar både tid och pengar i det långa loppet. Läs mer om vår körjournal på: TimeApp – Körjournal (länk öppnas i ny flik)
Läs mer om bilförmån hos PWC: Tjänstebil och bilförmån – så funkar det (länk öppnas i ny flik)
Källa: https://blogg.pwc.se/foretagarbloggen/darfor-ska-du-ha-en-korjournal