Covid-19-pandemin inledde en tid för distansarbete i stor skala. Samtidigt innebar det säkerhetsutmaningar, som IT-proffs nu kämpar med att hantera, enligt en ny studie från Thales.
Den globala undersökningen med 2 600 IT-beslutsfattare, på uppdrag av Thales, och genomförd av 451 Research, gjordes för att bättre förstå de nya säkerhetsriskerna och utmaningarna, som orsakas av en drastisk ökning av distansarbete och molntransformation.
Detta är några av de viktigaste insikterna från rapporten Thales Acces Management index 2021;
- Zero Trust-strategin identifieras som det ledande verktyget, för att hantera de utmaningar som pandemin skapar, och säkra framtida arbete på distans.
- Nästan hälften av de tillfrågade IT-proffsen, säger att de inte är säkra på att deras befintliga säkerhetsteknik för åtkomstkontroll, stödjer dagens hybridmiljö.
- Traditionella säkerhetsverktyg, som virtuellt privat nätverk (VPN), fortsätter att dominera, trots skalbarhetsproblem och säkerhetsrisker.
IT-kriminaliteten som kan kopplas till olika aspekter av covid-19-pandemin, ökade starkt under förra året. 55% av respondenterna i Sverige, har upplevt ransomware-attacker.
Undersökningen fann också, att pandemin haft en betydande inverkan på säkerhetsinfrastrukturen, inte minst på åtkomsthantering och autentisering, vilket fick många att satsa på moderna säkerhetsstrategier. Zero Trust-modellen är den lösning de flesta tittar på för att förbättra åtkomstmiljöer, men många är fortfarande i ett tidigt skede av implementeringen.
– Till synes över natt gick fjärråtkomst från att vara ett undantag till standard, för
många anställda. Nu navigerar företagen i en flyktig och komplex värld. Fast genom att anamma en Zero Trust-modell för cybersäkerhet, kommer de att kunna fortsätta bedriva verksamhet mitt i osäkerheten, säger Francois Lasnier, vice president för Access Management-lösningar på Thales.
Läs mer; https://cpl.thalesgroup.com/access-management-index